Почнува слободниот пристап до пазарот на труд во рамките на Отворен Балкан

Граѓаните на Република Северна Македонија, Србија и Албанија од 5 март 2024 можат да ја користат мерката слободен пристап до пазарот на трудот во рамките на Отворен Балкан. Мерката произлегува од меѓународните договори потпишани меѓу Република Северна Македонија, Србија и Албанија како членки на иницијативата Отворен Балкан и тоа Договорот...

Европската комисија поведе постапка против АлиЕкспрес

Европска комисија согласно анализата на Извештајот за проценка на ризик испратен од онлајн платформата за е-продажба „АлиЕкспрес“(AliExpress) одлучи да поведе формална постапка со цел да утврди дали онлајн платформата за е-продажба „АлиЕкспрес“ го прекршила Законот за дигитални услуги на ЕУ (Digital Services Act) во делот на управувањето и ублажувањето на...

Зголемена минимална плата за 2024 година

Со Законот за изменување и дополнување на Законот за минимална плата во Република Северна Македонија објавен во Службен весник на Република Северна Македонија бр. 41/2022, утврдено е дека  исплатената висина на минимална плата во бруто износ за месец март секоја година се усогласува со:- 50% од порастот на просечно исплатената...