Листа на земјоделски и прехранбени производи врз основа на која се утврдуваат нефер трговските практики во синџирот на снабдување на земјоделски и прехранбени производи

Министерството за економија врз основа на член 5 од Законот за забрана на нефер трговски практики во синџирот на снабдување на земјоделски и прехранбени производи објавен во Службен весник на Република Северна Македонија бр. 66/24 донесе Листа на земјоделски и прехранбени производи врз основа на која се утврдуваат нефер трговските...

Земјите-членки на Светската организација за интелектуална сопственост (WIPO) го  усвоија Договорот за интелектуална сопственост, генетски ресурси и поврзано традиционално знаење

Нa 24 мај 2024 година, Светската организација за интелектуална сопственост (WIPO) го усвои Договорот за интелектуална сопственост, генетски ресурси и поврзано традиционално знаење. Станува збор за историски договор од причина што овој договор не само што е првиот нов договор на WIPO по повеќе од една деценија, туку и првиот што...

Европската комисија изрече парична казна на Монделез Интернешнл инц. поради ограничувања на прекугранична трговија

Во своето известување до јавноста на 23 мај 2024 година, Европската Комисија соопшти дека е изречена парична казна од 337,5 милиони евра на компанијата Монделез, еден од најголемите производители на чоколади и колачи, заради повреда правилата за конкуренција на Европската Унија. Постоењето на единствен внатрешен пазар во рамки на ЕУ...