Новости

Што предвидуваат новите измени и дополнувања на Законот за облигационите односи и Законот за извршување?

Собранието на Република Северна Македонија на седницата одржана на 18 јули 2023 година ги донесе и усвои Законот за изменување и дополнување на Законот за облигационите односи и Законот за изменување и дополнување на Законот за извршување.  Донесените Закони за изменување и дополнување на Законот за облигационите односи и Законот...

Документ за практиката CP-14 (драфт верзија на ЕУИПН) Трговски марки спротивни на моралот и јавниот поредок

Овој документ за заедничката практика ги утврдува општите принципи за испитување на знаците спротивни на јавниот поредок или на прифатените принципи на моралот, особено, заедничкото разбирање на овие концепти, нивната врска, критериумите за нивна проценка, заедно со примери на знаци кои би можеле да се сметаат за спротивни на јавниот...

ПО ТРИ ГОДИНИ „ПРАВНА БОРБА“: ЕУ потпиша договор за пренос на податоци со САД

На 10 јули, Европската комисија официјално ја усвои долгоочекуваната ЕУ-САД - Рамка за приватност на податоците, која се очекува да стави крај на тригодишната законска неизвесност за организациите и бизнисите кои се потпираат на трансатлантските трансфери на податоци како дел од нивните економски активности. Со новиот договор за пренос на...