Новости

Истражување на иднината на интелектуалната сопственост: Впечатоци од годишниот состанок за 2023 на Меѓународната асоцијација за трговски марки во Сингапур

Годишниот настан на Меѓународната асоцијација за трговски марки (INTA) во Сингапур служи како одлична платформа за правните професионалци специјализирани за интелектуална сопственост (ИП) да се вклучат во дискусии, да го прошират своето знаење и да се поврзат со колеги од целиот свет. Под темата „Интелектуалната сопственост и иднината“, овој ценет...

ADIDAS vs. BLACK LIVES MATTER

Неодамна агенцијата Ројтерс објави информација дека компанијата АДИДАС го повлекла приговорот прoтив регистрација на новaтa трговскa марка во САД, лого со три линии. Оваа информација е до толку повеќе интересна затоа што се случува два дена подоцна, откако АДИДАС доставил приговор против регистрацијата на трговска марка на движењето BLACK LIVES...

Измени на законот за земјоделско земјиште

Во Службен весник на Република Северна Македонија бр. 91 од 28.04.2023г. објавени се измените на Законот за земјоделско земјиште. Со донесените измени на законот се предвидува  продолжување на договорите за концесија за користење на земјоделското земјиште од 5 на 15 години. Пред донесување на оваа измена на законот беше регулирано...